Nevşehir

Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Nevşehir İli, Hacıbektaş İlçesi Merkezinde bulunan ve Bakanlığımız mülkiyetinde olan Müze 1988 yılında ziyarete açılmış olup 2009 yılına kadar faaliyetini sürdürmüştür. Müzenin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyulduğundan teşhir tanzim projeleri Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır. Arkeoloji ve Etnografya seksiyonu olmak üzere kurgulanan Müze planı birbirine geçmeli üç ana bölümden oluşmaktadır. Müzede sergilenmesi planlanan eserlerin nitelikleri ve sergileme düzenleriyle ile ilgili bilgiler konusunda Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu ile görüşülerek planlama yapılmaktadır. Girişte ziyaretçiyi bilgilendirmek amacıyla, Hacıbektaş ve yöresini anlatan belgesel/film sunulması planlanan tanıtım odasına yer verilmiştir. Girişten sonraki, ilk iki bölüm Arkeolojik eserlere ayrılmış ve bu bölümlerde, ağırlıklı olarak 1967-1976 yıllarında Prof.Dr. Kemal Balkan başkanlığında kazısı yapılan Suluca-Karahöyük kazısına ait eserler sergilenecektir. Eski Tunç Çağından, Roma Dönemine değin kesintisiz iskân gören Suluca-Karahöyük’e ait tanıtım panolarıyla destekli, kronolojik sergilemenin yanı sıra bir plato üzerinde Höyüğün kesit/ canlandırma yapılması hususu projede öngörülmüş ve uygulamalara ait çalışmalar sürdürülmektedir. Arkeoloji Bölümü ile Etnografya Bölümü arasında, tanıtım panolarıyla destekli yöreye ait şehir sikkeleri yanı sıra satın alma sikke koleksiyonun sergilenmesi planlanmıştır. Üçüncü bölümde Etnografik eserlerin yer aldığı salonda, yöreye ilişkin Osmanlı Dönemine ait halı ve kilim sergilemesi, taş işçiliği kültürü ve bakır kap-kacak sergilemesi ile kadın ve erkeğe yönelik giysi ve aksesuarlar, tanıtım panolarıyla destekli olarak teşhir edilmesi kurgulanmıştır. Haziran ayında bitirilmesi ön görülen uygulama hizmetlerinin tamamlanmasından sonra iç düzenlemeleri de yapılarak 22.06.2010 da açılması planlanmaktadır.