Samsun

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun’da Fuar alanı içinde bulunan Arkeoloji-Etnografya Müzesi’nin inşaatına 1976 yılında başlanmış ve 19 Mayıs 1981 günü ziyarete açılmıştır.

Her gün açıktır.

Adres     : Samsun
E-posta  : samsun@samsunkulturveturizm.gov.tr
Tel         : +90 (362) 431 00 14 - 432 11 58

Amisos hazinesin görkemi

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin en göze çarpan koleksiyonu Amisos antik kenti buluntuları ve bu kentte yer alan bir mezar odasında bulunan Amisos hazinesidir. Mezar odası buluntularından bir erkek, bir kadın ve bir kız çocuğuna ait olan altın takılar özellikle önemlidir. Hellenistik Dönem'e ait bu eserler zamanın sanat ve işçiliğinin göstergesidir. Müzede ayrıca Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkeler sergilenir.

Samsun ve çevresinden Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Hellenistik ve Roma Dönemlerine ait eserler de müzenin koleksiyonları arasındadır. Her iki yüzü kabartmalı bronz mızrak ucu, İlk Tunç Çağı'na ait ameliyatlı kafatasları, MÖ 5. yüzyıla özgü orijinalinin kopyası olan bronzdan çıplak atlet heykeli de müzenin gözde eserleridir. Etnografik eserler ayrı bir bölümde yer alır.

Müze tadilat nedeniyle ziyarete kapalıdır.