Amasya

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi

Atatürk’ün 12 Haziran 1919 tarihinde silah arkadaşlarıyla birlikte Amasya’ya gelerek 22 Haziran 1919 tarihinde Ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ nin temellerini oluşturan Amasya Genelgesi’ni deklare ettiği Saraydüzü Kışlası 1944 tarihinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle hasar görmüş bina daha sonra tamamen yıktırılmıştır.

Bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Atatürk'ün 12 Haziran 1919 tarihinde silah arkadaşlarıyla birlikte Amasya'ya gelerek 22 Haziran 1919 tarihinde Ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti' nin temellerini oluşturan Amasya Genelgesi'ni deklare ettiği Saraydüzü Kışlası 1944 tarihinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle hasar görmüş bina daha sonra tamamen yıktırılmıştır.
Türkiye Tarihi açısından önem arz eden bu binanın tıpkısının yeniden inşa edilmesi için Amasya Saraydüzü Kışla Binası Kültür Merkezi ve Milli Mücadele Müzesi Genel Müdürlüğümüz ve Amasya Valiliği ile yapılan ortaklaşa çalışmalar sonucunda tamamlanarak 12.06.2009 tarihinde açılmıştır.
Binanın hizmete girmesiyle birlikte uluslararası çaptaki sempozyum, konferans, sergi gibi organizasyonlara ev sahipliği yapabilmektedir. Bina içerisindeki 340 kişi kapasiteli çok amaçlı salonda ise tiyatro, şiir dinletisi, Cumhuriyet Resepsiyonu ve benzeri programlar burada gerçekleştirilebilecektir.
Ayrıca binanın giriş katında bulunan 200 m2 olan Milli Mücadele Müzesinde ışıklı bilgi panoları, balmumu heykelleri ve eser vitrinleriyle Türkiye Cumhuriyeti' nin temellerini oluşturan Amasya Genelgesi'ni anlatıldığı müze mevcuttur.

Gişeler müze kapanış saatinden yarım veya bir saat önce kapanmaktadır.