İstanbul

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Türk ve İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir. 19. Yüzyılın sonunda başlayan kuruluş çalışmaları, 1913 yılında tamamlanmış ve müze, Mimar Sinan’ın en önemli yapılarından bir olan Süleymaniye Camii külliyesi içinde yer alan imaret binasında 1914’de "Evkaf-ı İslâmiye Müzesi" (İslâm Vakıfları Müzesi) adı ile ziyarete açılmıştır

Her gün açıktır.

Bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Adres     : Binbirdirek Mh. Atmeydanı Sk. No: 12 - Sultanahmet/İSTANBUL
E-posta  : tiem@tiem.gov.tr

Türk ve İslam tarihinden…

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türk-İslam eserlerini topluca kapsayan ilk müzedir. 1914'te Süleymaniye Medresesi'nin imaretler bölümünde kurulan müze, 1983'te İbrahim Paşa Sarayı'na taşındı. Sultanahmet Meydanı'nın batısında yer alan ve sultan sarayları dışında günümüze ulaşabilen tek özel saray olan bina XVI. yüzyıla tarihleniyor.

Müzede, İslam dünyasının farklı köşelerinden gelmiş nadir sanat eserleri olan el yazmaları, cam eşyalar, taş ve pişmiş toprak eserler, metal ve seramik objeler sergileniyor. Ayrıca dünyanın en zengin XIII-XX. yüzyıl el işi Türk halıları koleksiyonu burada yer alıyor. XIII. yüzyıl Selçuklu halıları da koleksiyonun değerli parçaları arasında.

Müzenin bir bölümü de Türk günlük yaşamının yansıtıldığı etnografya koleksiyonuna ayrılmış durumda. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Yarışması jüri özel ödülünü ve 1985'te de Avrupa Konseyi-UNESCO tarafından çocuklara kültür mirasını sevdirme konusundaki çalışmaları nedeniyle verilen ödülü aldı.