Uşak

Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi

Usak Ili Merkez Bozkurt Mahallesi, Hisarkapi Uluyolu’nda bulunan Atatürk ve Etnografya Müzesi’ne ait bina 1890’li yillarda yapilmistir.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Kaftancizadeler olarak bilinen Usak'in ileri gelen ailelerinden birisine ait yapi Kurtulus Savasi'nda karargâh binasi olarak kullanilmistir. Atatürk, Yunan Ordusu Baskomutani Trikopis'i bu binada karsilamis, Baskomutan Trikopis'in silah ve kilicini kurmaylari Ismet Pasa (Ismet Inönü), Halit Akmansu, (Dadayli Halit), Asim Pasa (Asim Gündüz) ile birlikte teslim almistir. Baskomutan Trikopis esir olmasina ragmen, Atatürk tarafindan Türk misafirperverligi ile karsilanmistir. 1970'li yillarin ortalarinda kamulastirilan yapi 1 Eylül 1978 yilinda Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak açilmistir. 2 katli ahsap yapinin giris katinda yöresel, etnografik malzemeler, tarihi Usak halilari ve Esme kilimleri, eski silahlar giysiler ve diger eserler sergilenmektedir. Üst kat ise tamami Atatürk Müzesi olarak düzenlenmistir. O dönemden kalma aynalar, sehpalar, koltuklar, Atatürk'e ait yatak odasi ve yine Atatürk'e ait giysiler bulunmaktadir.