Erzurum

Yakutiye Medresesi Türk İslam Müzesi

Medrese taçkapısında bulunan kitabeye göre, İlhanlı Hükümdarı Sultan Olcayto zamanında Gazanhan ve Bolugan Hatun adına, Cemaleddin Hoca Yakut Gazani tarafından Hicri 710 (milâdi 1310) yılında yaptırılmıştır.

Her gün açıktır.

Bir yıl boyunca Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Adres     : Erzurum
E-posta  : www.kultur.gov.tr
Tel         : +90 (442) 235 09 25 - 233 71 99

Selçuklu mimarlığından eşsiz bir örnek

Yakutiye Medresesi, Selçuklu Dönemi geleneksel mimari tarzını yansıtır ve dört eyvanlı kapalı avlulu medreseler grubunda yer alır. Medresenin dışa taşan taç kapısı ve iki köşesindeki minareleriyle kurulan denge, yapının bütününde de cepheye karşılıklı kümbetler yerleştirilerek sağlanmıştı. Ama ne yazık ki günümüzde, köşelerdeki minarelerden biri şerefeye kadar, diğeri kaideye kadar yıkılmış ve üzeri konik külahla kapatılmış durumdadır. Cephede yer alan bitkisel, geometrik motifler ve sembolik tasvirlerde de denge ve simetriye önem verildiği görülür. Kapı ve minarelerde karşımıza çıkan çini süslemeler de benzersiz değerdedir.

1994'ten bu yana Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren medrese, taç kapısında bulunan kitabeye göre, İlhanlı Hükümdarı Sultan Olcayto zamanında Gazanhan ve Bolugan Hatun adına, Cemaleddin Hoca Yakut Gazani tarafından 1310 yılında yaptırılmış.