Mersin Kız Kalesi
Bilgilendirme
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:00
Gişe Kapanış Saati: 16:30
Kapalı Günler
Her gün açık
Adres: Erdemli
E-mail: mersinmuzesi@kultur.gov.tr
Tel 1: 03242319618
T.C. Vatandaşları için MüzeKart Geçerlidir. Açık

Açıklama

İ.Ö. 80’de Roma egemenliği altına girmiş, İ.Ö. 20’de Kappadokia kralı Arkhelaos’un eline geçmiştir. Roma ve onu izleyen Bizans egemenliği sırasında büyük bir liman kenti olmuştur. 479 yılında Korykos ve Sebaste’ye Isaurialılar hakim olur. 6.yüzyılda Antakya patrikliğine bağlı Tarsus’un altında yer alan Korykos, Tarsus’a bağlı bir piskoposluk olmuştur.

  1. yüzyıl başında Sasani, yüzyıl sonunda ise Arapların eline geçmiştir. 9-10.yüzyıllarda Seleukeia Tema’sına ait olmuştur.

Adı 10. yüzyılda Arap initerarı içerisinde Korasion‘la birlikte ‘’Qurqos’’ olarak geçmektedir. 1099 yılında gelişmelerin yeniden başladığı gözlenmektedir. Bu yılda İmparator I.Alexion, Mimar Megas Drungarios Eustatias’a karadaki kaleyi yaptırmıştır. Aynı mimar Silifke Kalesi’ni de yapmıştır. Her iki kalede İstanbul’dan kutsal topraklara deniz yolu ile gitmek isteyenler için birer konaklama yeri olarak kullanılmıştır. 12. yüzyılda Bizanlıların ve Ermenilerin arasında el değiştirmiştir.

Korykos 1275 yılında Memlük sultanı Baybars döneminde safranın üretildiği bir yer olarak da çok önemlidir. Hetum hanedanından Korykos’un son beyi Osin 1329 yılında öldürülünce IV. Leon’un egemenliğine girmiştir. 1361’de bir ara Karamanoğulları’nın baskısıyla karşılaşan Korykos halkı Kıbrıs Krallığı’ndan yardım istemiş ve Kıbrıs himayesine girmiştir.

1375’te Kıbrıs’ta bulunan Lusignanlar her zaman Korykos bağlantılı olmuşlardır. 1448’te de Karamanoğlu II.İbrahim tarafından fetih edilmiş, 1473-74’de Osmanlılar’ın eline geçmiş ve zamanla önemini kaybetmiştir.

Mersin’in 60 km. güneybatısında, Kızkalesi Beldesi’nde yer almaktadır. Herodotos’a göre kent,Korykos (Gorgos?) adında Kıbrıslı bir prens tarafından kurulmuştur.