Efes Örenyeri
Bilgilendirme
Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 22:30
Gişe Kapanış Saati: 21:30
Kapalı Günler
Her gün açık
Adres: Efes Harabeleri, 35920 Selçuk/İzmir
E-mail: efesmuzesi@kultur.gov.tr
Tel 1: 02328926010
Tel 2: 02328926011
T.C. Vatandaşları için MüzeKart Geçerlidir. Açık NOT : GİŞEDEN SON BİLET SATIŞI SAAT 21.30'DA YAPILACAK OLUP ZİYARETİN TAMAMLANIP ALANDAN ÇIKIŞ SAATİ İSE 22.30'DUR.
Sesli Rehberlik Hizmeti Vardır
Voice Of Museum

Açıklama

DÜNYANIN YEDİ HARİKASINDAN BİRİ İZMİR EFES ÖRENYERİ'NDE

Antikçağ’ın Anadolu başkenti Efes son derece görkemli bir metropolis. Eşsiz mimari eserleri binlerce yıldır ayakta olan bu mega antik şehir, Dünya Miras Listesi'ne de girdi. Anadolu'nun ana tanrıça (Kybele) geleneğine dayalı, antik dünyanın yedi harikasından Artemis Tapınağı'nın da Efes'te olması önemini artırıyor. Efes Örenyeri'nde başta Hellenistik ve Roma olmak üzere; farklı uygarlıklara ait üst düzey kentleşme, mimarlık ve din tarihinin simgeleri bulunuyor.

HEM POLİTİK HEM DE TİCARİ BİR MERKEZ

Efes, tarih öncesinden başlayarak Hellenistik, Roma, Bizans (Doğu Roma), Beylikler ve Osmanlı Dönemleri boyunca kesintisiz yerleşim gördü ve her zaman politik ve ticari bir merkez oldu. M.Ö. 7000 yıla kadar uzanan tarihi boyunca bilim, kültür ve sanatta önemli rol oynayan Efes, antik dünyanın en önemli metropollerinden. Doğu ile Batı (Asya ve Avrupa) arasında başlıca kapı ve önemli bir liman kentiydi. Bu konumunu hiç kaybetmeden gelişmeyi sürdürdü.

Yılda ortalama 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan antik kentteki kazıların geçmişi 125 yıla yaklaşıyor. Henüz tamamı ortaya çıkarılamayan Efes, Anadolu arkeolojisine yeni boyutlar kazandırmaya devam ediyor.

CELCUS KÜTÜPHANESİ, ANTİK TİYATRO VE DAHA NİCESİ

Aralarında üç kilometre olan; "aşağı” ve "yukarı” diye adlandırılan iki kapısı bulunuyor. Efes Örenyeri ile özdeşleşen en ünlü kalıntı, muazzam sütunlarıyla hayranlık uyandıran "Celcus Kütüphanesi". M.S. 2. Yüzyıla tarihlenen bu kütüphane, İskenderiye ve Pergamon'dan sonra, antik çağın en önemli kütüphanelerinden biridir. İmparator Hadrian adına yapılmış olan Kuretler Caddesi üzerinde bulunan Hadrian Kapısı ve Hadrian Tapınağı da dikkat çeken yapılar arasındadır. Antik Dünyadın 7 harikasından biri olan Artemision, yaklaşık 25 bin kişilik oturma kapasitesiyle büyük tiyatro, stadyum, ticaret ve devlet agoraları, Hestia Tapınağını (şehrin kutsal ateşi) içinde bulunduran Prytaneum, yaklaşık 1800 kişilik odeon (meclis ve konser salonu) ve antik liman da görülmesi gereken diğer kalıntılar.

Örenyeri sınırları içindeki Yamaçevler kendi içinde ayrı girişe sahiptir. Hz. Meryem'in İsa'nın annesi olarak kabul ve ilan edildiği 431 tarihli Ekümenik Konsülün gerçekleştiği Meryem Kilisesi de mutlaka görülmeli.

HAZIR GELMİŞKEN

Selçuk ilçesine bağlı Şirince, görülmeye değer ünlü köy. 1923'teTürkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumlar'ın ayrılmasıyla mübadillerle iskân edildi. Bağcılık, şarapçılık ve zeytincilikle tanınan Şirince, 1990’lı yıllardan itibaren turistik bir kimlik kazandı. Mimari dokusuyla dikkat çeken köyde, Rum evleri pansiyon olarak hizmet veriyor.