Kaya mezarlarıyla Türkiye'nin en çok ilgi çeken ören yerlerinden biri olan Kaunos, ticari açıdan önemli bir liman kentiyken zamanla denizin alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybetmiş. Kentin kalbini oluşturan akropol 152 metre yükseklikteki tepeye kurulu. Kent surlarının kuzey yönünde olanı Ortaçağ'dan kalmış.
Uzun sur, limanın kuzey yönünden başlayıp Dalyan Köyü'nün ilerisindeki sarp kayalığa kadar uzanıyor. Surun kuzey kısmı Kaunos'un içinde yer aldığı Karya bölgesinin ünlü satrapı Mausolos –dünyanın yedi harikasından biri kabul edilen mezarı Bodrum'da (Halikarnassos) bulunuyordu- döneminde yapılmış. Kuzeybatı yönündeki sur duvarları Hellenistik Dönem'den (MÖ 323-MÖ 30), limana doğru uzanan surlar ise Arkaik Dönem'den (MÖ 750–475) kalma.
Akropolün eteğinde antik kentin tiyatrosu bulunuyor. Tiyatronun batı yönündeki yapı kalıntılarından biri bazilika tipi kiliseye ait, kentteki diğer kalıntıları ise Roma hamamı ve tapınaktan geri kalanlar oluşturuyor.
Dalyan'dan da görülebilen kaya mezarları MÖ IV. yüzyılda yapılmış, daha sonraları Roma döneminde de kullanılmış.
İskeleden görebileceğiniz kayalara oyulmuş kovuklar, Kaunos'a yük taşımak için antik limana yanaşan gemilere fener görevi gören dev ateşlerin yakıldığı yerlerdir.